petak, 16. srpnja 2010.

Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima

Svi smo mi u današnje doba preokupirani svime i svačime, i nemamo vremena za mir i opuštanje. Sanjamo o odmoru, bilo da je riječ o ljetovanju ili samo praznicima kod kuće. A većina nas i onda kada je na odmoru, toliko se dosađuje da i sami mislimo da ćemo poluditi. Srećom, postoje i načini da se u tim danima iskoriste i misli, koje bi nas mogle dovesti do prave zabave, ali sve ovisi o nama, i o tome kamo ćemo ih usmjeriti.
A moguće je, a za primjer bismo mogli dati svima nama poznate ličnosti u našoj povijesti, poput Einsteina i mnogih ostalih.

Život u užurbanim velikim gradovima često zna biti pretjerano stresan. Jednostavno, teško je pronaći mjesto na kojem se možemo odmoriti bez buke automobila ili telefona. Nerijetko čeznemo za morem, selom i malim gradovima kako bismo osjetili bar malo mira.

Ali prava je istina, da bez obzira gdje se nalazili, mir jedino možemo pronaći u sebi, a zatim mu dopustiti da se nastani u našoj blizini.

Jedini izvor mira je smirenost. Mir osjećamo kada smo psihički uravnoteženi, kada nismo anksiozni i živčani. Sve dok ne dovedemo svoju psihu u takvo stanje, bez obzira u kakvom okruženju se nalazili uvijek će nam nešto smetati i odvlačiti nam pozornost.

Budete li čekali da se vaša okolina smiri, nikad nećete doživjeti takvu situaciju. Uvijek će se pojavljivati nešto što će vam narušavati koncentraciju i poticati nemir.

Zbog toga je važno svjesno staviti po strani brige i probleme, te svakodnevno odvojiti bar malo vremena za razvoj unutarnjeg mira.

Idealno bi bilo svaki dan u svoj planer upisati vrijeme za mirovanje. Te svaki dan bez preskakanja pridržavati se termina. Istina, treba dosta vremena kako biste naučili smiriti misli i osloboditi se od briga, ali u takvim trenutcima trebali biste se prisjetiti, nakon malo vremena mira ponovo ću imati cijeli dan na raspolaganju za rješavanje tekućih problema.

Trebat će vam dosta vježbe, ali svatko od nas ima moć prestati biti tjeskoban i zabrinut samo ako to odluči.

Čovjek pun duha i u potpunoj se samoći izvanredno zabavlja svojim mislima.
ARTHUR SHOPENHAUER

Pozdrav od Robert-a Whaterby-a!

Nema komentara:

Objavi komentar